Google kadına yönelik dijital şiddete karşı Women’s Safety Hackathon’a dair detaylar

Kadına yönelik dijital şiddete karşı teknoloji tabanlı çözümleri geliştirmeyi hedefleyen Google projesi Women’s Safety Hackathon, bugün Türkiye’de başladı.

Google, son dönemde tüm dünyada ve ülkemizde artan çevrimiçi zorbalık sorunuyla mücadelede etmek için önemli bir adım attı. Bu konuda teknoloji odaklı çözüm ve fikirler geliştirmeyi hedefleyen Google, Women’s Safety Hackathon isminde dünyanın her yerinden kadınları bir araya getiren bir topluluk etkinliği başlattı.

Eğitim ve hackathon olmak üzere iki aşamadan oluşan etkinliğin ilki Şubat ayında Dubai’de düzenlendi. Türkiye hackathon ayağı ise 27-29 Ağustos 2020 tarihleri arasında online olarak gerçekleştiriliyor.

Google Developer Groups topluluğu ve Women Techmakers işbirliğiyle düzenlenen proje, kadınların çevrimiçi güvenliğinin sağlanması, siber zorbalığa karşı bilinçlenilmesi ve çözümler geliştirilmesine teknoloji odaklı katkı  sağlamayı hedefliyor. 

Kadına yönelik dijital şiddete karşı ürün odaklı teknolojik çözümler üretilmesine yönelik fikirler geliştirmeye odaklanan proje, kadınların çevrimiçi güvenliğinin sağlanmasına ve geliştirilmesine katkı sağlayacak.

Online siber zorbalık ağırlıklı olarak kadınları hedef alıyor

Bugün düzenlenen etkinlik kapsamında; siber zorbalık ve dijital şiddet ile ilgili önemli veriler paylaşıldı. Örneğin; 2019 yılında gerçekleştirilen Stay On programının bulgularına göre, kadınların online ortamda şiddete maruz kalma riski erkeklere göre 27 kat daha fazla olduğu görülüyor. Üstelik dijital şiddete maruz kalan kadınların yüzde 50’si ise online taciz nedeniyle fiziksel güvenliklerinden de endişe ediyor.

Tacize maruz kalan kadınların %28’i daha az çevrimiçi olmayı seçerken, %75’i ise sosyal medya alışkanlıklarını değiştirdiğini belirtiyor. Pandemiyle birlikte artış gösteren dijital şiddet, kadınların sosyal ağlarda ya da herhangi bir internet ortamında kendini güvende hissedememesine yol açıyor. 

Google Developer Group bünyesinde bulunan Women Techmakers programı ise tam da bu nedenle Women’s Safety Hackathon projesini başlattı. Proje kapsamında Türkiye’nin farklı şehirlerden Women Techmakers temsilcileri işbirliği yapıyor.

Online eğitim ve hackathon detayları

Eğitim ve hackathon olmak üzere iki ayaktan oluşan projenin online eğitim aşamasında;  kadına yönelik dijital şiddet konusunda farkındalık yaratılıyor. Böylece hem katılımcılar, hem de online etkinlikleri takip edenler;  konu hakkında geniş kapsamlı bir şekilde bilinçlendiriliyor. 

Bugün düzenlenen etkinlikte;  3 farklı oturum ile çevrimiçi ortamda dijital şiddetin ne olduğuna ve online siber zorbalığın farklı türlerine ilişkin bilgiler verildi. Siber zorbalığın farklı türlerini isimlendirebilmek, yaşanan dijital şiddeti tanımlamak aslında bu konuda çözüm üretmenin önemli adımlarından biri. 

Bu noktada Google’ın Türkiye’de pek çok paydaş ile hareket etmesi ve katılımcıları uzmanlar eşliğinde bilgilendirmesi gerçekten değerli. Aynı şekilde katılımcıların sorularına cevap bulabilmesi de dijital zorbalığa karşı çözüm üretmede kilit rol oynuyor. 

Tekniknolojideki kadınlara kariyer desteği 

Hackathon öncesinde 60’dan fazla kadının Women Techmakers’ın savunma odaklı çalışataylarına katıldığını da ekleyelim Organizasyona gönüllü olan pek çok kişinin yanı sıra hackathona 190’dan fazla kişi katıldı. Hackathon saygıyı ve güveni merkeze oturtan prensiplere sahip. 

Bu arada dünyada bilgisayar mühendisliği ve teknik alanda çalışan kadın sayısının erkeklere kıyasla 4 kat daha az olduğunu belirtelim. Bu alanlarda çalışan kadınların sayısı azalmaya devam ediyor. Women Techmakers’ın bir diğer hedefi de, mentorluk ve kariyer tavsiyeleriyle teknoloji alanında çalışan kadınların kariyerine destek olmak.  Ekip, Türkiye’den 10 ülkeye destek veriyor. Destek verdiğimiz ülke ve bölgeler ile pek çok konuda çözüm üretmeye odaklanıyor. Etkinlikler son 4 ay içinde 6 ülkede 31 etkinlik düzenlediğini belirtelim. 

Hackathon ile siber zorbalığa karşı teknoloji tabanlı ürün fikirleri ortaya çıkacak

Online ortamda gerçekleştirilecek olan hackathon aşamasında ise siber zorbalığa karşı teknoloji tabanlı çözümlerin üretilmesi amaçlanıyor. Farklı ülke ve bölgelerde düzenlenen her hackathon finalinde siber zorbalığa karşı teknoloji tabanlı yenilikçi ürün fikirlerinin geliştirilecek. Bu anlamda hackathon’un daha çok ideathon olarak konumlandığını söyleyebiliriz. Ortaya çıkan en iyi fikirlerin ödüllendirileceğini de söyleyelim.

Women’s Safety Hackathon projesi; Google’ın teknolojisini, dünyadaki zorlukları çözmek için mücadele eden kişi ve kurumlar için erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Etkinliğin hafta sonu gerçekleştirilecek oturumlarına ve ödül törenine ulaşmak isteyenler Google Developer Communities Turkey YouTube kanalını ziyaret edebilir.